Rabu, 24 Jun 2009

ragam kwn2 ku di opis...

aida... melaram ngan baju baru nya.. dari atas smpi ke bwh.. sume baru.. kebetulan lak aritu (22.6.2009) besday nya yg ke 30 tahun..

yang ni lak.. kak tini.. aku sengaja snap pic ni.. dok tgk dia tonggeng2 ckp kat hp.. charges hp kat bwh meja aku.. org tgh bahagia ni.. x ingt dunia...

ni lak mak yong.. zu namanya.. cian dia.. pregnant 2nd baby around 2 month.. ari2 muntah... smpi da kurus je aku tgk.. mkn pun yg kering2 jek.. x berkuah.. pas mkn.. tdo..

Khamis, 11 Jun 2009

a new born...

hari ni hari yg sungguh gembira bagi aku dan family..
kehadiran org baru... pada jam 10.11 pagi hari khamis, seberat 3.2kg.. lahir la

NUR MADIHA SUFI BINTI MUSTAQIM


madiha selepas beberapa jam dilahirkan with umi & ayah

comelnya dia... pipi da mcm pipi aku ni hah... geram tgk... so, skrg aku da naik pangkat... "mamalong"...

tgk madiha.. terasa nk ada baby gak.. aritu aku ada suarakan kat mak ayah, nak amik anak angkat.. diorg x setuju... nak tggu anak aku.. xtau bila... sabo je la.. aida pun sama.. baby dia pun da umur 3 nak masuk 4 tahun...

NUR MADIHA SUFI

doa ku, moga menjadi anak yg solehah.. dengar cakap umi dan ayah..

Selasa, 9 Jun 2009

remote control car (RCC)

selepas gi wedding uma wan, abg azli asik col, bila nk dtg tgk dia men RCC... dia dpt masuk final... ya Allah lupa... aku bgtau dia smpi lewat skit.. gi umah kawen, x abis lagi ni.. hihihi

atas ajakan seorang abg laa.. aku turutkan.. tp xkan nk gi sorang2.. malu lah...
then, teringt si ikin.. dia mmg suka benda2 gini... apa lagi.. terus col abg.. tny kat mana locationnya.. abis bg direction kat ne.. kol 3 ptg aku bertolak dari umah... sib baik dlm mlk gak.. kalu luar mlk.. xde makna nk layan...

~ ikin da bomm ~
trek RCC ni terletak kat tepi highway nak ke tol ayer keroh.. bersebelahan dengan trek go-cart... kebetulan plak minggu cuti skola.. jem gile jln nya... tgk byk no plat keta luar.. smpi je.. aku tgk skit je pompuan yg ada... aduss.. camne ni.. sib baik abg perasan kan keta ikin... xle termanggu je..
1st time tgk.. mmg aku jatuh cinta.. tp kan dgn abg tu.. ngan game RCC ni.. tp.. xde pompuan yg men laa.. camne nk join.. abg ckp xpe.. kalu nk men suka2, pnjm je keta dia.. waahhh... bagus2.. aku suka..
tp x lama kitorg tgk.. sbb mee bandung kat muar dok panggil2... mmg da lama mengidam nk mkn mee bandung muar.. best gilee....
thx abg... new experience... kalu ada game, mmg kitorg dtg tgk lagi...

Isnin, 8 Jun 2009

wedding wan

7.6.2009.. wan kawen laa.. tahniah la dari kitorg sume.. (team IT Melaka)

~ bersama pasangan mempelai ~

dari budak yang dulu nakal giler.. kini da baik da... aku gembira sesangat... doa kami sume.. "semoga berkekalan ke akhir hayat...."

tp wan mmg sempoi la aritu.. sanggup layan kitorg ni.. walaupun dok tgh mkn beradap ngan family isterinya.. bila kitorg tegur, bole plak dia ckp.. "xpo.. kwn eden pun penting gak... (dia nya bahasa negori pekat gile)" terharu bila dgr dia ckp gitu... thx wan..

~ wif jun, qida dan umi ~

Sabtu, 6 Jun 2009

minggu yang memenatkan diri

satu demi satu meting terpaksa aku attend...
isnin ngan selasa aku kena ot... sebab nk uruskan form, col travel agent nk dptkan price tiket, bos nk ke tanzania, afrika selatan for attend the CPA bulan 9 ni..
pastu hari rabu lak, meting KSK bola jaring..bilik yg aku nk guna lak wat hal.. smpi2 je.. letrik xde.. terpaksa la tukar tmpt len.. sib baik diorg x kisah.. sblm mula meting, kena marah lak ngan pengerusi bola jaring... hampeh jee.. dia ingt aku nk ingt sume agaknya...sedih pun ada.. menitik sat air mata ni.. tau la dia bos kat opis.. tp xkan marah aku mcm aku ni staff dia lak.. apa laaa...
tu cite hari rabu...
khamis lak.. ju da col, nk celebrate besday kak t, kira nk wat suprise la.. malam tu.. blk lewat gakk.. kol 2 br smpi uma... adoii.. NGANTUKKK
mlm td.. jmpa lak abg rahmat.. da dia suh aku wat minit mesyuarat dia.. pastu... sbg ganjaran, dia nk belanja.. aku pun ajak kak noriham teman kan.. kakak yg aku bwk ni lak, nk mkn western.. emmm... tekak omputeh..
arini bersamaan 6.6.2009
sepatutnya cuti, sempena hari jadi SPB Yang Di-Pertuan Agong,
tapi aku di ofis.. menghabiskan kerja-kerja yang tertangguh.. xpe la.. inilah namanya pengorbanan...
malam ni ada meting KSK.. harap2 sumenya akan berjalan dengan lancar...
esok pagi gotong royong sukarelawan UMNO... ni yg bestt... dpt cuci mata... hihihihi

Rabu, 3 Jun 2009

bila yasmin da 1 tahun 5 bulan...

sayang-sayang si comel yasmin, anak dara mazelan dan junida,

melayan keletah dan juga bermain, kena marah, nangisnya.. tak sudah sudah

manjanya yasmin mencuit hati, bila di jaya jusco, semua orang dia sapa

kulit putih melepak tidak terperi, emm..tak tau la ikut sape? ibu or ayahnya...

uncle daus paling di takuti, pantang dengar 'hep' je terus lari,

ke mana lagi hendak di bawa hati, pada cik mas la dia manja kan diri....

pada ayah wan paling disukai, begitu juga dengan mama siti,

mula-mula je, yasmin buat tak reti, tapi sekarang, pantang dengar suara, terus dekati...

itulah NUR YASMIN HANI BINTI MAZELAN... buah hati kami semua... (cik mas, uncle daus, mama siti, ayah wan)

gelaknya.. langkah kakinya.. aksinya.. dari dia kecil, sampailah sekarang.. masih mencuit hati... muaahhhh...

Khamis, 28 Mei 2009

pendapat yang menyentuh hatiku...

"bila seseorang lelaki telah berkahwin, perhatian keutamaan yang no 1 adalah kepada isteri, no 2 baru ibunya.. cth nya.. dalam suatu hidangan makanan, berilah makanan tu kepada isteri, barulah kepada ibu.."

tersentak aku dengar.. betul ke apa shinichi ckp.. dia mengiyakan sebab dalam Islam ada menyatakannya.. bila balik umah, aku tanyakan pd mak.. mak pun setuju apa yg shinichi ckp...
perkara ni aku timbulkan bila mendengar cerita yg suami lebih mengutamakan ibunya dlm pelbagai segi tanpa menghiraukan hak isterinya... lebih2 lagi bila isterinya mengandung... nk wat checkup, pergi klinik sorang2, kadang2 sakit, suami tiada di sisi utk pujuk...
kadang2 naluri aku merasakan yg ego seorang lelaki tidak berganjak bila melihat titisan air mata isterinya... bukan untuk memisahkan kasih sayang anak lelaki dgn ibunya... tp isterinya lebih memerlukan...
aku cuba memahami naluri ibu yang mengandung..
pelbagai rasa x selesa yang dihadapi.. dengan perasaan marah yang kadang2 mengundang.. dengan kerenah suami yg pelbagai.. dengan kesakitan mengandungkan anak suaminya..

aku harap perkara ni akan berakhir dengan baik..
bak kata shinichi mlm tu...
"bila dia da bersalin nanti, suami ada disisi, usap rambut isterinya.. azan or qamatkan anaknya.. akan lembutlah hati isterinya.. dan juga moga suaminya akan lebih banyak berfikir dan berusaha untuk mengutamakan kebajikan anak dan isterinya"

aku harap agar semuanya akan kembali seperti sedia kala... Amin..

p/s: tq dear, atas nasihat dan pandangan tu.. begitu menghargai nya...

Selasa, 19 Mei 2009

cekodok yg best...

smlm, dpt col dr ita SUK negeri, ada meting kol 5 ptg kat opis dia, aku ragu2.. nk gi ke x..
col kak surah.. dia ckp rupa2 nya.. kak linda yg nama kan aku utk ajk negeri... emm... satu lagi tugasan...
lepas punch card col 5, terus gegas gi opis ita.. tiba bukit katil.. JEMM.. rupa nya ada xcident.. motor.. kesian lak aku tgk bdk pompuan tu.. da separuh pengsan.. kena langgar... teringat lak aku masa dulu2.. pegi keje naik motor...
dalam jem tu.. ju col.. suh dtg uma mlm nya.. teman kan dia.. lan gi meting.. aku pun ok jeee.. lg pun da lama x jmpa yasmin.. rindu kat dia...
meting abis 7.30.. terus blk uma.. 8 lebih kuar blk.. mak aku smpi geleng kepala la.. tgk anak dara dia asik kuar je.. aku sengih je la bila dgr mak dok bebel2...
smpi uma lan.. aku bg salam kan men kuat.. rupanya.. 3 beranak ni.. tdo x ingt dunia.. letak bom pun x dgr gak la.. meting lan kena tunda kol 10.30.. da la dia dok suruh aku asing2 kan nama 4 sayap kat tempat dia.. adoiii.. aku dok bebel kat dia.. suka wat keje 2-3 kali..
shinichi smpi.. bwk tepung ngan sambal.. confuse gak aku.. nk wat pe.. rupanya.. wat cekodok.. hahahaha... nk tergelak pun ada.. kan men lagi dia adun tepung tu.. mcm chef wan lagak nya.. siap potong bawang.. kan senang nk tgk dia masak... tp aku terlupa la nk amik pic cekodok dia yg da siap masak... sedap sgt cekodoknya.. smpi licin pinggan tu... tp yg pasti.. kitorg mmg lapar pun...
lepas mkn.. sambung wat keje.. shinichi lak.. perut da kenyang.. wat keje skjp je.. lepas tu apalagi.. tgk2 da tertido... penat sgt agaknya keje siang tadi.. emm.. alahai..
tapi smlm... mmg best la cekodoknya.. len kali mmg nk request laa.. suh shinichi wat lagi.. hihihi

Khamis, 14 Mei 2009

tarikh luput tong gas

Ramai kat luar sana yang tak tahu. aku tahu pun dari stokist gas sebab ada insiden yang berlaku.
Selinder gas yang dah expired tidak selamat diguna dan boleh menyebabkan accident. So.. hati-hati bila menerima selinder gas dari penjual gas.
Bagaimana memeriksa selinder gas LPG :
Di salah satu sisi selinder gas expiry date akan dikodkan secara alpha-numerical seperti berikut; A , B , C atau D diikuti dua digit, contohnya D06.
Huruf bermaksud suku ke berapa dalam satu tahun -
  • A utk March ( Suku pertama ),
  • B utk June (Suku kedua ),
  • C utk Sept ( Suku ketiga ), &
  • D utk December ( Suku keempat ).
2 digit itu pula menunjukkan sehingga tahun berapa selinder itu selamat digunakan.
Jadi D06 bermaksud selamat digunakan sehingga December 2006...

Sabtu, 9 Mei 2009

sentimental lakk....

sblm af7 mula.. astro ada tunjuk blk konsert lepas2... so ada 1 ari tu, aku tgk konsert af5.. masa konsert tu.. time farha nyanyi.. lagunya "biarkan aku menangis".. penyanyi asalnya tommy j.pisa...
bila dgr je farha nyanyi.. hati aku tersentuh sgt... sedar2 air mata da meleleh... feeling terlebih lak... huhuhuhu... sib baik org kat umah tu da tido... kalu x asik kena perli jek... cehh...
tapi mmg best la lagu ni.. part mila nyanyi (chorus) tu yg aku syahdu...

ni lirik nya...
nk donload lagu ni klik je

BIARKAN AKU MENANGIS
Kelmarin kau masih bersamaku
Bercumbu dan merayu
Adakah hari esok untuk kita bercinta
Seperti yang telah kita lewati

Mengapa terlalu cepatkau pergi
Tinggalkan batu nisan
Kenyataan ini begitu memilukan
Ingin kurasa turut serta

(chorus)Tiada guna aku hidup begini
Tanpa belaian kekasih yang sangat kusayangi
Kepedihan yang kini kurasakan
Darimu yang mencintai aku

Kelmarin kau masih bersamaku
Bercumbu dan merayu
Adakah hari esok untuk kita bercinta
Seperti yang telah kita lewati

Biarlah kurelakan kau pergi
Tinggalkan derita bersamaku
Kudoakan kau bahagia disisinya
Sementara biarkan aku menangis

Jumaat, 8 Mei 2009

besday junida hani.... yg ke 24


8.5 bersamaan arini..pagi2 lagi kak t da col, suh ingtkan yg len, arini besday ju... aku pun msj diorg sume..kol 9, shinichi col.. dok cite, lan suh dia comfirm kan tmpt nk mkn arini.. kira celebrate gak la..aku suh wat mlm.. tp diorg nk siang gak.. emm...

lastly, dpt msj dari shinichi, mkn kat restoran baba nyonya, melaka raya.. best gak la tmpt ni.. sbb da penah mkn kat sini, 1st masa buka puasa aritu..shinichi belanja..

tgk bos aku kuar je dari opis, ada prgm kat masjid tanah, aku pun kuar cepat2.. gi amik kek, gi beli bunga.. terus je gi restoran ni... shinichi ngan lan da smpi... mujur x jem.. belum waktu puncak kan.. tu yg jln clear je..

diorg ni jahat.. da la aku 1 je pompuan, sementara nk tggu kak t ngan ju smpi, diorg dok buli2 aku.. nk nangis smpi... shinichi la... mulutnya ada je idea nk usik aku ni... gerammm... sakit tangan aku dok pukul dia je..

12.30 ju smpi... lan yg sambut... mmg ju suprise gak la.. tgk muka dia sedih + gembira... kitorg nyanyi lagu utk dia.. wish kat dia... siap suapkan kami kek laa...yasmin kecik lagi... nant da besar... sure ju dpt kad besday dari yasmin kan....

JU.. LuV u... moga panjang umur, harmoni hidupmu... dan akak doakan.. ju tabah dalam kehidupan ini...

Khamis, 7 Mei 2009

titipan kasih buat mak

Orang kata aku lahir dari perut mak.. (bukan org kata...memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku.... mak
Bila lapar, yang suapkan aku.... mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak

Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak
Bila bangun tidur, aku cari.... mak
Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak
Bila nak bermanja, aku dekati.... mak

Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak
Bila nakal, yang memarahi aku.... mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma..... mak

Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak
Bila takut, yang tenangkan aku.... mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak
Aku selalu teringatkan .... mak

Bila sedih, aku mesti talipon.... mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak
Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "

Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak
Bila ada masalah, yang paling risau..... mak

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak
Dulu masa belajar, kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan lauk pauk..... mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak

Yang selalu berleter kat aku... mak
Yang selalu puji aku.... mak
Yang selalu nasihat aku..... mak
Bila nak kahwin nanti.. InsyaAllah, Orang pertama aku akan tunjuk dan rujuk..... mak

MAK.. ALONG SAYANG MAK
SELAMAT HARI IBU...

Khamis, 30 April 2009

gian main bowling...


aksi aida cam juara jee.....

smlm, abis keje teru sgi MP ada appointment kat MFB, smlm gak my 1st treatment.. lepas ni tgk la result nya mcm mana.. huhuhuhu.. moga2...
lepas tu,tggu aida lak kat NYSS.. kan men lama la dia nya treatment...
siap sume.. kitorg pun gi men bowling... huhu... walaupun asik masuk longkang je.. tp puas beb.. ilang sume tensen.. aida lak.. asik dok bayangkan pin-pin tu, muka org yg dia geram+ x suka... pastu amik bola.. baling je...
main 2 frame.. terus balik.. ingt nk men 3.. tp x larat la.. tangan cam nk tercabut je...

minggu lepas yg memenatkan...

Last week, opis aku ni ada persidangan dewan.. dari 20-23 april..
da mcm cam kenduri kawin kan anak, 4 hari 4 malam... penat nya.. xyah nk ckp la.. mcm2 peristiwa berlaku...
aku ni lak.. da la 1st time masuk dlm dwn tu.. kena lak catit apa yg patut.. tgk diorg bincangkan hal ehwal dlm negeri mlk.. satu pengalaman baru buat aku...da lepas yg ni.. kena tggu lak next persidangan bulan 7 nanti..

dgn pn mariam.. SU dewan merangkap my 2nd bos..

Isnin, 27 April 2009

jika aku mampu

jika aku mampu
mengubah waktu dahulu
takkan aku lalui ini semua
sakit... penat dan meletikan

jika aku mampu
mengubah takdir diri
akan kupenuhi dengan warna ceria
hidup ini takkan ada yang menangis lagi....

jika aku mampu
mengawal waktu
segala cerita duka kan kusingkir jauh dari hidup
agar lebih bermakna

jika aku mampu
takkan kubiar setitispun air mata ibu dan ayahku mengalir
akan kupastikan kebahagianan dan kegembiraan terukir di wajah kalian

namun aku insan biasa
redha dengan takdir NYa

aku tak mampu mengubah waktu
aku tak mampu
aku sekadar insan biasa
yang mencuba untuk menjadi luar biasa....

Rabu, 15 April 2009

birthday mak..

arini kat mlk cuti.. sempena melaka bandaraya bersejarah.. TP AKU KEJEEEEEEE....
mlm td smpt gak la gi tgk pesta gendang ngan ju dan lan.. tp skjp je... sbb X BEST.. lgpun kak t da col nk jmpa kat hotel holiday inn.. suh kitorg check-in mlm td gak.. so aku pun blk, kemas bj.. pg td kuar.. gi shopping kat jj (Fiesta J-Card).. then, br gi opis..


buku VVIP

pasangan sejoli (ju & lan)


arini besday mak yg ke 53..
da dpt 2 menantu.. bulan 7 ni dpt 1st cucu lak..
sian mak... dulu org dok perli2..sindir2... anak2 mak bila nk kawen..
yela.. anak mak sume nya pompuan.. mak x risau.. org taman lak yg terlebih..
bila da sorang kawen.. terus berderet2 kawen..(termasuk adik aku yg no 3 thn depan)
syukur la.. mak da leh tersenyum..(sbb xde org perli2 lagi..)
tp aku tau.. mak risau ttg jodoh aku..(da aku ni yg 1st)
xpe la mak.. insyaAllah.. da smpi jodoh.. kawen la anak mak ni.. buat masa ni.. carik duit dulu.. he3..
doa kami.. moga mak sihat.. leh jahit bj lagi (mak aku ni tailor), dan sejahtera hidupnya... amin..
along, mai+aqim, eli+haris, ecah, siti+zaki, aida, fatin--- sayang mak

*** aku ckp ngan aida, arini besday mak.. adalak dia cadangkan.. suh beli 1 kotak sabun bg kat mak.. tergelak aku dengar.. cissss


en musa dan pn mariah

Isnin, 13 April 2009

transformasi di opis ku....

hai sume..
kan aritu aku dok cite.. opis aku ni tgh wat renovation.. tukar meja.. tukar karpet, pasang wallpaper... ni nk tunjuk la ni.. apa yg telah berlaku.. hehehe...
tapi mmg puas ati la... sbb aku dpt meja baru.. cian aku.. dulu masa mula2 masuk.. dok pelik.. nape ada lagi meja besi ni.. org da lama x pki da... tp biasa la.. syukur apa yg ada...

ni yg sebelum -->>

ni yg selepas-->>

Ahad, 12 April 2009

sukarelawan....

erm... pg td ada gotong royong anjuran sukarelawan pu3 & pemuda.. kol 8 aku da kuar uma.. arini naik motor je.. payah skit kalu bwk keta.. kang nk parking lagi.. maklumla.. jln2 kat kg pendalaman ni.. kecik2.. kang kalu da selisih ngan keta len.. x ke haru..
tp mmg sporting la pemuda ngan pu3 dun aku.. hu3

mana tak nya.. kan senang nk tgk diorg ni kuar.. tp atas tiket ketua.. dan juga iktiraf sbg sukarelawan.. aku puji sikap diorg ni.. yela... dari hari senin smpi jumaat asik ketuk komputer je.. pastu pegang pen..arini kena pegang cangkul, parang.. angkat itu ini.. mmg sporting la..

aku ni lak.. dok tny lan.. yg tu ketua pemuda mana.. yg ni ketua pemuda mana.. bila dia tgk aku ni byk tny.. ada lak dia leh tny aku balik... "apsal? ko da berkenan ke ngan ketua pemuda ni, ngan ketua pemuda tu" ciss.. x sesuwei.. aku jwb la kat lan "kan apa.. senang nk ingt.. sbb aku ni SU pu3 dun .. so kena la tau.. muka2 ketua pemuda dalam setiap caw..." hahaha.. (tu jwpn spastik jekk....)

habis je gotong royong ni.. dpt mkn nasi lemak mak kak noriham yg sambal nya hingga menjilat jari.. sedap giler laa.. siap aku ckp kat kak noriham.. suh mak dia bkk kedai, jual nasi lemak.... mesti laku laa.. ye lahh.. apa x nya.. diorg sume tu.. kan leh mkn 1 bungkus.. ada yg smpi 3 bungkus.. terutama si lan.. hahaha.. siap tapau kan untuk ju skali la..

tapi mmg best la korang sume... jmpa nanti masa perasmian sukarelawan pemuda dan puteri dun ayer molek 2 minggu dari sekarang kat kg paya redan.. braavooo...

celebrate besday...

smlm.. meting pu3 bhgn kat bgnn kota cemerlang, ayer keroh...sape yg dok mlk.. sure tau kat ne tmpt nya... huhuhu..
aku smpi2 jek, tgk kak surah dok bimbit kek receipe..wa.. nk sambut besday sape ni.. tertanya2 gak..
meting mula 6.30ptg.. pas magrib, cont blk... pastu kena bentang paper work setiap biro (termasuk la aku ni, yg pegang biro teknologi maklumat).. abis sume.. makan timeee... sedapnya.. tp aku mkn skit jek.. xde selera la.. tgk kak noriham.. kan men membukit pinggan dia la.. lapo katanya... x mkn dr pg td.. (ceh, alasan jek tu..)
pas mkn.. kak linda announced kek tu tuk sape yg lahir dari bulan jan-april.. oo.. gitu cite nyaa.. so kena la nyanyi.. eppy besday to you...