Khamis, 30 April 2009

gian main bowling...


aksi aida cam juara jee.....

smlm, abis keje teru sgi MP ada appointment kat MFB, smlm gak my 1st treatment.. lepas ni tgk la result nya mcm mana.. huhuhuhu.. moga2...
lepas tu,tggu aida lak kat NYSS.. kan men lama la dia nya treatment...
siap sume.. kitorg pun gi men bowling... huhu... walaupun asik masuk longkang je.. tp puas beb.. ilang sume tensen.. aida lak.. asik dok bayangkan pin-pin tu, muka org yg dia geram+ x suka... pastu amik bola.. baling je...
main 2 frame.. terus balik.. ingt nk men 3.. tp x larat la.. tangan cam nk tercabut je...

minggu lepas yg memenatkan...

Last week, opis aku ni ada persidangan dewan.. dari 20-23 april..
da mcm cam kenduri kawin kan anak, 4 hari 4 malam... penat nya.. xyah nk ckp la.. mcm2 peristiwa berlaku...
aku ni lak.. da la 1st time masuk dlm dwn tu.. kena lak catit apa yg patut.. tgk diorg bincangkan hal ehwal dlm negeri mlk.. satu pengalaman baru buat aku...da lepas yg ni.. kena tggu lak next persidangan bulan 7 nanti..

dgn pn mariam.. SU dewan merangkap my 2nd bos..

Isnin, 27 April 2009

jika aku mampu

jika aku mampu
mengubah waktu dahulu
takkan aku lalui ini semua
sakit... penat dan meletikan

jika aku mampu
mengubah takdir diri
akan kupenuhi dengan warna ceria
hidup ini takkan ada yang menangis lagi....

jika aku mampu
mengawal waktu
segala cerita duka kan kusingkir jauh dari hidup
agar lebih bermakna

jika aku mampu
takkan kubiar setitispun air mata ibu dan ayahku mengalir
akan kupastikan kebahagianan dan kegembiraan terukir di wajah kalian

namun aku insan biasa
redha dengan takdir NYa

aku tak mampu mengubah waktu
aku tak mampu
aku sekadar insan biasa
yang mencuba untuk menjadi luar biasa....

Rabu, 15 April 2009

birthday mak..

arini kat mlk cuti.. sempena melaka bandaraya bersejarah.. TP AKU KEJEEEEEEE....
mlm td smpt gak la gi tgk pesta gendang ngan ju dan lan.. tp skjp je... sbb X BEST.. lgpun kak t da col nk jmpa kat hotel holiday inn.. suh kitorg check-in mlm td gak.. so aku pun blk, kemas bj.. pg td kuar.. gi shopping kat jj (Fiesta J-Card).. then, br gi opis..


buku VVIP

pasangan sejoli (ju & lan)


arini besday mak yg ke 53..
da dpt 2 menantu.. bulan 7 ni dpt 1st cucu lak..
sian mak... dulu org dok perli2..sindir2... anak2 mak bila nk kawen..
yela.. anak mak sume nya pompuan.. mak x risau.. org taman lak yg terlebih..
bila da sorang kawen.. terus berderet2 kawen..(termasuk adik aku yg no 3 thn depan)
syukur la.. mak da leh tersenyum..(sbb xde org perli2 lagi..)
tp aku tau.. mak risau ttg jodoh aku..(da aku ni yg 1st)
xpe la mak.. insyaAllah.. da smpi jodoh.. kawen la anak mak ni.. buat masa ni.. carik duit dulu.. he3..
doa kami.. moga mak sihat.. leh jahit bj lagi (mak aku ni tailor), dan sejahtera hidupnya... amin..
along, mai+aqim, eli+haris, ecah, siti+zaki, aida, fatin--- sayang mak

*** aku ckp ngan aida, arini besday mak.. adalak dia cadangkan.. suh beli 1 kotak sabun bg kat mak.. tergelak aku dengar.. cissss


en musa dan pn mariah

Isnin, 13 April 2009

transformasi di opis ku....

hai sume..
kan aritu aku dok cite.. opis aku ni tgh wat renovation.. tukar meja.. tukar karpet, pasang wallpaper... ni nk tunjuk la ni.. apa yg telah berlaku.. hehehe...
tapi mmg puas ati la... sbb aku dpt meja baru.. cian aku.. dulu masa mula2 masuk.. dok pelik.. nape ada lagi meja besi ni.. org da lama x pki da... tp biasa la.. syukur apa yg ada...

ni yg sebelum -->>

ni yg selepas-->>

Ahad, 12 April 2009

sukarelawan....

erm... pg td ada gotong royong anjuran sukarelawan pu3 & pemuda.. kol 8 aku da kuar uma.. arini naik motor je.. payah skit kalu bwk keta.. kang nk parking lagi.. maklumla.. jln2 kat kg pendalaman ni.. kecik2.. kang kalu da selisih ngan keta len.. x ke haru..
tp mmg sporting la pemuda ngan pu3 dun aku.. hu3

mana tak nya.. kan senang nk tgk diorg ni kuar.. tp atas tiket ketua.. dan juga iktiraf sbg sukarelawan.. aku puji sikap diorg ni.. yela... dari hari senin smpi jumaat asik ketuk komputer je.. pastu pegang pen..arini kena pegang cangkul, parang.. angkat itu ini.. mmg sporting la..

aku ni lak.. dok tny lan.. yg tu ketua pemuda mana.. yg ni ketua pemuda mana.. bila dia tgk aku ni byk tny.. ada lak dia leh tny aku balik... "apsal? ko da berkenan ke ngan ketua pemuda ni, ngan ketua pemuda tu" ciss.. x sesuwei.. aku jwb la kat lan "kan apa.. senang nk ingt.. sbb aku ni SU pu3 dun .. so kena la tau.. muka2 ketua pemuda dalam setiap caw..." hahaha.. (tu jwpn spastik jekk....)

habis je gotong royong ni.. dpt mkn nasi lemak mak kak noriham yg sambal nya hingga menjilat jari.. sedap giler laa.. siap aku ckp kat kak noriham.. suh mak dia bkk kedai, jual nasi lemak.... mesti laku laa.. ye lahh.. apa x nya.. diorg sume tu.. kan leh mkn 1 bungkus.. ada yg smpi 3 bungkus.. terutama si lan.. hahaha.. siap tapau kan untuk ju skali la..

tapi mmg best la korang sume... jmpa nanti masa perasmian sukarelawan pemuda dan puteri dun ayer molek 2 minggu dari sekarang kat kg paya redan.. braavooo...

celebrate besday...

smlm.. meting pu3 bhgn kat bgnn kota cemerlang, ayer keroh...sape yg dok mlk.. sure tau kat ne tmpt nya... huhuhu..
aku smpi2 jek, tgk kak surah dok bimbit kek receipe..wa.. nk sambut besday sape ni.. tertanya2 gak..
meting mula 6.30ptg.. pas magrib, cont blk... pastu kena bentang paper work setiap biro (termasuk la aku ni, yg pegang biro teknologi maklumat).. abis sume.. makan timeee... sedapnya.. tp aku mkn skit jek.. xde selera la.. tgk kak noriham.. kan men membukit pinggan dia la.. lapo katanya... x mkn dr pg td.. (ceh, alasan jek tu..)
pas mkn.. kak linda announced kek tu tuk sape yg lahir dari bulan jan-april.. oo.. gitu cite nyaa.. so kena la nyanyi.. eppy besday to you...

Selasa, 7 April 2009

7hb april - besday eli..

arini besday adik aku yg no 3.. yg ke 26.. huhuhuhu.. x dpt nk celebrate sebab dok kursus kpli kat cheras, pastu lak bz memanjang... pg td aku col pun.. xdpt ckp lama.. dlm kelas katanya.. mlm td ingt nk wish la.. tp tgk jam da kol 1pg.. cancel je.. adik aku ni lak, da tunang 4.1 aritu.. la ni.. tgh sibuk dok kumpul2 brg2 nk kawen.. maklumlah, ujung tahun ni atau awal tahun depan, kawen la..

masa balik aritu, sibuk tanya aku.. nk apa.. yelah.. da dia langkah aku.. kena la bg something.. hehehehe.. adik aku sorang ni.. nak bg tp..siap bersyarat.. jgn mahal2.. adalaakk..
untung kwn2 aku ni.. tiap2 tahun makan nasi minyak kat uma aku..
yelah, bulan 8 thn lepas, adik yg no 2 kawen.. bulan 3 aritu, adik aku yg no 5, ni thn depan adik aku yg no 3 ni lak.. aku??

malia wif haris (fiance)

c.i.n.t.a......

Ada orang rela bunuh diri kerana dikhianati cinta,
Ada yang merelakan keperawanan demi cinta,
Ada yang balas dendam demi cinta,
Ada yang dihimpit tekanan kerana cinta ditolak,
Ada yang berani backstreet dan memberontak orang tua demi cinta,
Bahkan ada yang berani membunuh gara-gara cinta dipermainkan,
Ada yang marah ketika kasihnya tidak dibalas seperti diharapkan

Bagaimana kalau kita jajarkan dengan yang satu ini :
Kasih itu sabar,
Kasih itu murah hati,
Ia tidak cemburu,
Ia tidak memegahkan diri dan tidak sombong,
Ia tidak melakukan yang tidak sopan dan tidak mencari keuntungan diri sendiri,
Ia tidak pemarah dan tidak menyimpan kesalahan orang lain,
Ia tidak bersukacita kerana ketidakadilan, tapi kerana kebenaran,
Ia menutupi segala sesuatu, percaya segala sesuatu,
Sabar menanggung segala sesuatu

Ingatlah melepaskan seseorang pergi, bukan akhir dari dunia
Melainkan awal sesuatu kehidupan baru
Kebahagiaan ada untuk mereka yang menangis..
Mereka yang disakiti
Mereka yang telah mencari
Dan mereka yang telah mencuba
Kerena merekalah yang boleh menghargai
Betapa pentingnya orang yang telah menyentuh kehidupan mereka

Mahu mencari cinta yang murni dan jujur ?
Ia adalah ketika kita menitiskan air mata dan masih peduli terhadapnya
Ia adalah ketika dia tidak mempedulikan kita, kita masih menunggu dengan setia
Ia adalah ketika dia mula mencintai orang lain, kita masih mampu tersenyum dan selamba berkata : saya turut berbahagia untukmu..

Apabila cinta tidak berhasil bebaskan diri kita
Biarlah hati kita melebarkan sayapnya dan terbang ke alam bebas sekali lagi
Ingatlah kita boleh menemukan cinta dan kehilangannya
Tapi ketika cinta itu mati, kita tidak perlu mati bersamanya
Orang yang terkuat bukan mereka yang selalu menang
Melainkan mereka yang tetap teguh ketika mereka jatuh

Entah bagaimana dalam perjalanan kehidupanmu
Kamu belajar tentang dirimu sendiri
Dan menyedari
Bahawa penyesalan tidak seharusnya ada
Hanya penghargaan abadi
Diatas pilihan-pilihan kehidupan yang telah kita buat

Teman yang sejati mengerti ketika kita berkata ; "aku terlupa"
Menunggu selamanya ketika kita berkata ; "tunggu sebentar"
Tetap tinggal ketika kita berkata ; "tinggalkan aku sendiri"
Membuka pintu walaupun kita belum mengetuknya
Dan berkata ; "engkau boleh masuk"

Mencintai bukanlah sepertimana kita melupakan
Melainkan bagaimana kita memaafkan
Bukanlah bagaimana kita mendengarkan
Melainkan bagaimana kita mengerti
Bukanlah apa yang kita lihat
Melainkan apa yang kita rasa
Bukanlah bagaimana kita melepaskan
Melainkan bagaimana kita bertahan
Lebih berbahaya mencucurkan airmata dalam hati
Dibandingkan menangis tersedu-sedu
Air mata yang kelihatan dapat dihapuskan
Sementara air mata yang tersembunyi,
Mengoreskan luka yang tidak pernah hilang

Dalam urusan cinta, kita sangat jarang menang
Tapi ketika cinta itu tulus, meskipun kalah, kita tetap menang
Hanya kerana kita bebahagia
Dapat mencintai seseorang
Lebih dari kita mencintai diri sendiri

Akan tiba saatnya dimana kita harus berhenti mencintai seseorang
Bukan kerana orang itu berhenti mencintai kita,
Melainkan kerana kita menyedari
Bahawa orang itu akan lebih bahagia, apabila kita melepaskannya

Apabila kita benar-benar mencintai seseorang,
Jangan lepaskan dia
Jangan percaya bahawa melepaskan, selalu bererti kita benar-benar mencintainya
Melainkan berjuanglah demi cinta itu
Itulah cinta yang sejati

Lebih baik menunggu orang yang kamu inginkan
Daripada berjalan bersama orang yang tersedia
Lebih baik menunggu orang yang kamu cintai
Daripada memaksa dengan yang ada disekeliling kita
Lebih baik menunggu orang yang tepat
Kerana hidup ini terlalu singkat untuk dibuang,
Hanya dengan seseorang yang belum tentunya JODOH kita

Kadangkala orang yang paling kita cintai
Adalah orang yang menyakiti hati kita
Dan kadangkala, teman yang membawa kita kedalam pelukannya
Adalah hanya kerana oleh nafsunya sahaja, bukannya cinta……

Isnin, 6 April 2009

jalan-jalan cari makan....

syukur alhamdulillah.. shinichi da balik dgn selamat nya.. huhuhu... teman yg dok suka sakat aku da balik... sabar la hati..
smlm aku kat opis menghabiskan keje yg x selesai lagi.. dpt col dari dia.. ajak kuar mkn2.. dia nk belanja.. hahaha.. best nya.. aku pun apa lagi.. jom je..
dalam kol 4 da smpi uma lan.. tgk diorg leh baring2 lagi.. aku pun tertanya gak.. eh diorg ni.. td kan men lagi soh aku cepat2 balik... ni diorg leh lak golek2 atas tilam, sambil layan tv.. aku da hangin.. rupanya.. kol 5 br nk kuar.. sbb tggu kak t.. ciss.. kan senang ckp siang2..
aku pun apa lagi.. terus je ke bilik air... mandi sbb td kepala ni kena ujan..
kol 5, kak t smpi.. arini naik CRV abg ari.. kak t xnk bwk honda accord.. sbb ramai katanya.. huhuhu..
memula gi cowboy.. kak t nk beli brg utk pekerja dia.. pastu br gi mahkota parade.. mkn kat sana.. waaaa... sedap nyaa....

Khamis, 2 April 2009

.....PANTANG LARANG BERKAITAN DENGAN MAKAN.....

Orang Melayu zaman dolu-dolu amat mementingkan adat dan sopan santun semasa makan sama ada di rumah ataupun di majlis-majlis keramaian. Ia bukan sahaja bertujuan untuk pengajaran tetapi juga untuk menjaga sopan santun orang Melayu. Tapi kekadang kita suke buat2 lupe dan anggap benda2 tu tahyul tapi ianya sekadar nak 'menipu' anak2 mase kecik2... yelah, kalau cakap benda yg betul pun manelah budak2 kecik nak paham kan? Inilah serba-sedikit pantang-larang orang tua-tua psl makan...

PANTANG LARANG BERKAITAN DENGAN MAKAN
Berikut adalah beberapa pantang larang yang berkaitan dengan makan:

1. Makan mencangkung payah dapat rezeki.
2. Makan dalam belanga dapat anak rupa hodoh.
3. Makan beras mentah dapat penyakit kuning.
4. Makan telur tembelang dapat penyakit barah.
5. Makan kepala ayam nanti mengantuk semasa bersanding.
6. Makan sisa anak nanti anak menjadi degil.
7. Makan dalam pinggan sumbing dapat anak bibir sumbing.
8. Makan tak basuh pinggan nanti lambat dapat menantu.
9. Makan pisang kembar nanti dapat anak kembar.
10. Makan pinggan bertindih nanti beristeri dua.
11. Makan sambil berjalan akan dapat penyakit perut.
12. Makan buah berangan songsang, nanti lambat dapat jodoh.
13. Makan nasi di senduk nanti payah dapat rezeki.
14. Tidur selepas makan nanti perut jadi buncit.