Sabtu, 12 September 2015

new baby.. huk..hukk

Setelah hampir 3 taun dok pki samsung tab 2 7.0, maka dengan rela hati dok melepaskannya setelah 3 hari ianya mematikan diri xnk hidup2...
sehinggakan diriku sgt stress bila hantar kedai, tokey dok bgtau system isi perutnya da rosak terukk..
Kena ganti.. tp kena order dulu, kena ujikaji dulu.. br ok.. tolak tambah 1 bulan lebih dgn bayaran rm300.. apakahhhh..!!
Nak x nak, terpaksala bukak tabung dgn gigihnye.. g jusco ditemani 2 teman baik yg smpi naik boring dok tggu 2 jam.. x siap2 gak hpnye..
Alhamdulillah.. tq fren.. syg korang ketat2 sbb temaniku dgn jayanye..
Maka dengan ini, da 1 bulan aku menggunakan samsung tab S ni dgn jayanye..
masni dan tab x bole dipisahkan.. 😆😆
insyaAllah akan ku jagai sebaiknya..

Baru ceria hidup ini bila tone wassap dok bunyik byk kali...hahaha

Rabu, 9 September 2015

uniknya mama..

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."

Mama pun pegi dapur nak  tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap...

susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...chec k bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah...

tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check. ..baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak. .telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...

ternampak pulak beg g keje...emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...

nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu. ..

bukak almari...emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...

la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..

dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lu pa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. ..ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..

ahh...boring. ..panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,. ..mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

Selasa, 14 Julai 2015

bukan bicara omongan kosong

Kdg2 kita ambil berat dan nak kan kepastian, kita x nk dia rasa terbeban dgn aktiviti luar hanya kerana utk bertemu rakan2 sementelah membahagikan masa dgn keluarga dia..
kita pun xnk dia mengalami konflik yang sederhana @ teruk hanya kerana masuk ke dunia politik..
Tp bila kita selidiki adakah benar @ tidak benar apa yg dikatakan dia rasa terbeban kerana politik hingga melibatkan perhubungan kekeluargaan hampir retak, sebagai seorg yg lebih tua, kita xnk dia rebah..
Alangkah sedih hati kita, setelah mendapat jwpn, hanya omongan kosong shj utk penyedap perasa dlm alasan yang semakin tawar...
Huhuhu.. lumrah kehidupan..
Dia x perlu marah.. dia x perlu membenci..
Sbb penguat kata2 kita hanya utk melihat dia gembira dan bahagia bersama keluarga, anak2 dan rakan2 seperjuangan....
Wallahualam

2.00pg

Jumaat, 19 Jun 2015

jangan terlalu baik hati, belum tentu orang akan suka kat kita

salam ramadhan hari ke 2..

kali ni panjang nau tajuk entry..
bukan apa, kadang2 rasa geram sgt2 bila nawaitu kita sering dipandang salah..

Aku pun xtau nk salahkan sape..
Nk salahkan si lelaki ke si perempuan..

Kes 1
Ahad lepas aku ternampk di fb EX wife si L,
si J update ternampk kereta myvinya berada di cheras tanpa ketahui apa2 sedangkan penama kereta adalah si J..
Aku sekadar komen utk tidak lg keruhkan keadaan, tp telah dituju dgn persoalan oleh si J..
Bagaikan aku tahu segalanya, sedangkan si M larikan diri bila aku bertanya.. aku pun xnk amik tau hal korangla, lantakla

Isnin pagi, makwe si L serang aku di fb mengatakan aku bz body..
Alamakkk...
Aku lebih kenal dulu si L dan si J sebelum ko kenal dia, kami dulu da mcm adik beradik, berkongsi apa saja
Tp bila jadik mcm ni, aku kecewa sgt...
Niat ku hanya utk tidak lagi org pandang negatif pada si L... tp lain lak aku dikata nye... aarrghh

Lepas ni.. no moree..
ko pun xtau pakwe ko tu da 5 taun dok x bayau hutang ku lagi..
ada aku ni mcm cetti ke..
kelasss ko kan dikkkk buat akak ko cegini

Kes 2
Pagi isnin jugak aku dpt 1 sms dok suruh aku delete profile pic ig aku sbb ada gambo dia bila dia gatal2 tangan dok google nama penuh dia..
Ni lg 1 aku x phm.. dok paksa2 aku suh delete pic aku tu.
Ko da kenapa..
Kalu aku delete or hide.. aku da x bole nk log on
Dan bila aku buat gak benda tu.. pic muka ko tu stil ada bila ko google nama ko tu gak
Jwpn aku senang, maybe aku like pic konon2 ayu ko tu.. dan kalu ko xnak org tgk pi ko tu, meh tepek blk ig ko tu, aku dislike kan
Bila ko ckp ig ko da delete... hahaha.. sorilah.. x dpt nk tlg
Benda remeh2, malas aku nk layan
Dah tu pandai lak ko nk mengamuk dgn aku
Konon aku sebar2 hal cite ko... tp yg ko dok gatal2 cite dekat bekas laki ko tu apa yg ko msj pd aku.. ko nk tuduh2 aku lak kan..
Sory, no more utk org yg mcm ko tu
Bila mntk tlg, lembut gigi dr lidah
Bila nk marah, terus x nmpk da gigi dgn lidah.. gusi terus

Ko nk bercouple ke, nk bercinta ke, nk ber.. ber.. ke...
Sukati ko la.. ko xde dlm life aku

Mmg sukar utk senangkan hati semua org..
Walau niat kita baik.. tp sering di salah ertikan
Xmo da pandang kiri kanan... maju terus ke hadapan

Rabu, 17 Jun 2015

Salam ramadhan 2015

Alhamdulillah, Ramadhan bertemu kembali..
Moga aku dapat menjalani dengan sempurna, insyaAllah..
Kawal nafsu dan lebih ibadah..

x sabar2 nk bersahur dan berbuka dgn mr.A..
tahun ke 3 berpuasa dgn sidia, apala idaman hati seleranya utk tahun ni. Standby menu plsss..

Air tangan mak + air tanganku,
moga2 gendang gendut tali kecapi,
mr.A kenyang perut ku suka hati (hihihi)

Ahad, 14 Jun 2015

keliru mengerti pasti memahami

kadang2 ku keliru..
kadang2 ku x mengerti..
kadang2 ku x pasti..
kadang2 ku x memahami...

adakah aku perlu pasrah.. 
tapi sampai bila..

org akan nmpk zahirnya aku berisi.. 
tp batin ku makin kurus melidi..


Jumaat, 12 Jun 2015

rindu kat belog ku ini..

salam sume..

da lama sgt tinggalkan belog ni... buan setakat bersawang, berkarat terus da..
sampaikan da terlupa yg rupakan aku dulu ada belog.. huhuhu, sadis sgt kan..

3 tahun ditinggalkan, mcm2 perkara terjadi..

setiap tahun muncul hari baru, aku akan buka lembaran baru..
agar hidup ini sentiasa indah dan bahagia..

ok, mood nk ber belog da muncul balik, nant kita update perkara yang terkini..