Rabu, 25 Februari 2009

genap setahun pemergian... al-fatihah

Hari ini 25.2.2009, genap 1 tahun pemergian atuk kesayangan ku.. masih terbayang raut wajah nya dan tergiang giang suara nya..

aku masih ingt.. masa tu seminggu lepas bubar parlimen, aku lak sibuk setup laptop yg byk giler, install system, pastu cek bagai.. smpi x tido, x blk umah.. tdo opis jek.. pagi tu otw blk uma, mak col, suh blk cepat.. aku ckp otw la ni.. dia bgtau lagi.. atuk masuk hospital.. da berapa hari xde selera nk mkn.. aku pun ok la.. cadang pastu nk bwk la mak gi sana..

selang beberapa hari.. hidup aku bz.. sbb nk melayan pu3 bahagian aku yg x biasa pegang laptop ni.. yelah.. ada diorg ni.. mcm2 perangai.. pening laarr... blk jek.. mak dok cite keadaan atuk aku.. ishh. x sempat nk jenguk dia lagi kat hospital...

ada 1 pagi tu.. mak bgtau.. suh aku gi teman atuk aku.. sbb busu aku ada hal.. x dan nk teman... aku pun ok la.. sbb pg je.. kang tghari.. pakcik aku lak da dtg.. aku smpi jek.. tgk dia tgh tdo.. ok la.. aku ingt nk sggh opis jap.. gi opis x smpi 1 jam.. gi blk hosp.. tgk2 atuk aku da bangun.. wayar yg selirat da terbarai.. adusss... sedih aku tgk.. camne ni.. nurse ckp, xpe... kang diorg masuk kan blk.. nurse siap pesan jgn bagi air byk sgt..

aku pun pi la amik air.. suap dia ngan sudu.. dpt la beberapa sudu.. wat basah tekak..
shinichi col.. dia tny kat ne.. aku ckp kat hospital teman atuk.. shinichi ckp sat lagi smpi..
15 minit pastu shinichi smpi.. dok tgk atuk aku.. tny bagai.. pastu dia ajak aku gi tgk kwn mak dia kat ICU.. br pas operate.. aku ok.. sbb pakcik ngan nenek aku da smpi.. sib baik aku kenal ngan diorg.. kalu x segan gak.. pastu br gi opis blk....

selang beberapa hari mak col... bgtau atuk aku makin tenat.. hidup aku da terkejar2.. mana nk sggh hospital.. mana nk gi round petiundi yg byk tu... sabar je laaa... aku gi mana yg smpt jek.. pastu berdesup gi hosp.. smpi jek.. tgk org da ramai.. baca yasin ngan quran.. aku xleh tahan.. menitik air mata..

msj shinichi.. bgtau keadaan atuk.. dia suh sabar & apa2 col dia nant.. shinichi suh gi amik air sembahyang.. pastu baca quran ngan yasin.. aku wat.. tp tersekat sekat la.. ngan sebak pastu suara serak.. mak bgtau.. mak long, mak ngah ngan sume org yg dok jauh da otw blk..
aku mntk izin ngan mak.. kena gi opis jap.. ada keje x settle lagi.. mak ok.. sblm gi.. salam ngan atuk aku tu.. sedeyyy nyaaaaa...

lepas settle sume keje.. aku gi lak bilik gerakan parlimen.. tgk apa yg ptt.. pastu br gi bilik gerakan dun.. tgk ramai org.. ooo.. ada ceramah rupanya.. emm..
late kol 11 adik msj.. dia bgtau atuk aku da otw bwk blk... kira nya da makin tenat.. aku masa tu da pening2 gak lak.. sbb x cukup tdo..

kol 1.. adik aku msj lagi.. dia bgtau atuk br je meninggal.. masa tu air mata aku da makin lebat.. nk blk tp da lewat..
msj shinichi ckp nk blk.. dia suh tggu.. sbb dia ada keje.. dia suh tido sat.. tgk aku da x mcm keruan jek... mata ni xleh nk tdo.. da bengkak la..
lastly.. kol 4 shinichi smpi.. terus bwk aku blk uma nenek.. tgk adik beradik mak tgh baca quran ngan yasin.. aku join skali.. smpi la subuh..

pas subuh.. aku tido 1 jam.. bangun2 jek tgk org da ramai smpi.. aku baca lagi yasin..
lepas diorg da mandi kan pastu kafan, adik beradik aku ngan sedara mara dok cium kali terakhir.. suasana pilu menyelubungi..
lepas solat jenazah selesai.. kami sume mengiringi smpi ke kubur.. adik beradik mak da mula nk wat kenduri mlm nant.. kira nk gi beli brg la..

shinichi msj lagi.. tny mcm mana keadaan aku.. aku ckp ok je.. xde mood la.. dia pun paham...
kiranya pastu.. kitorg sume... smpi demam2 sbb terkejut masa arwah atuk meninggal.. sbb kitorg mmg rapat dari kecik smpi besar.. cucu yg len sume dok jauh2..
al-fatihah utk atuk kesayangan ku.. amin..

Tiada ulasan: